Meteen naar de inhoud

Klimaatklassieker 2023

Op zondag 18 juni 2023 fietsen we met heel wat duurzame fietsers 210 kilometer*. Een tocht langs de kustlijn die in België ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Een kustlijn die wat ons betreft nooit werkelijkheid mag worden.

We kunnen niet langer wachten met aandacht vragen voor de stijging van de zeespiegel en de gevolgen daarvan voor heel wat Belgen. Vorige eeuw steeg de zeespiegel al met 20 centimeter. Deze eeuw dreigt daar nog eens tot 80 centimeter bij te komen. Dat moeten we kost wat kost voorkomen.

Op 19 juni vindt de Nederlandse editie plaats, klik hier voor meer info.

* 110 km route ook mogelijk.

Check hier de Climate Classic van vorig jaar! 

De Climate Classic 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Waarom fietsen we langs deze kustlijn?

We gebruiken de kustlijn als metafoor omdat het duidelijk maakt dat klimaatverandering echt impact kan hebben en dat het iedereen in België zou kunnen raken. 

Tegelijkertijd laten we met onze fietstocht zien dat we met samenwerking, snelheid en doorzettingsvermogen heel veel kunnen bereiken. Diezelfde aspecten spelen een rol om klimaatverandering aan te pakken. Alleen samen kunnen we voorkomen dat de deze nieuwe kustlijn werkelijkheid wordt.

De route is niet uitgepijld. We vertrouwen er op dat alle deelnemers met een garmin of gpx reader uit de voeten kunnen. De routes zullen een week voor de tocht bekend gemaakt worden.

Op de pauze locaties zal eenvoudige technische ondersteuning zijn: Dus zorg ervoor dat je fiets, en jijzelf, in topconditie zijn!

* informatie over zeespiegelstijging vind je hier.

De routes

"SAMEN KUNNEN WE
DEZE UITDAGING AAN,
TIJD IS ONZE GROOTSTE
TEGENSTANDER"

De strepen die je hier op de achtergrond ziet geven de wereldwijde
temperatuurverandering weer sinds 1850. Klik hier voor meer info.