Meteen naar de inhoud

Jouw carbon commitment telt

Op zondag 19 en maandag 20 juni rijden ruim 1.000 fietsers de Climate Classic om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Maar aandacht is niet genoeg. 

We willen impact maken. Help ons mee door een carbon commitment en/of compenseer jouw CO2-voetafdruk!

Carbon commitments
0
tonnen CO2 compensatie
0
route climate classic 2022

Samen maken we het verschil

De Climate Classic gaat langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Concreet betekent dit dat er 375 km gefietst wordt op één dag, van Breda naar Groningen (125 of 250 km ook mogelijk). 

Met de Climate Classic willen we naast aandacht vragen voor het klimaat óók daadwerkelijke impact maken. Jij draagt hieraan bij door een Carbon Commitment op te stellen of CO2-uitstoot te compenseren

Wat ga jij doen om je CO2-uitstoot te reduceren? Een maand geen vlees eten, jezelf of je buurt aan zonnepanelen helpen, word je lid van een energiecoöperatie of zet je druk op de fossiele industrie via Follow This?

En neem je jouw verantwoordelijkheid door jouw niet-vermijdbare CO2-uitstoot te compenseren? Kies uit de projecten van Fair Climate Fund, Trees for All en Carbonkiller. 

Jouw carbon commitment telt. Samen komen we in actie voor het klimaat!

Hoe doe je mee?

1) Bepaal jouw voetafdruk

Krijg inzichtelijk wat jouw huidige footprint is. Hoeveel CO2 stoot jij uit per jaar? Doe de test op de Verborgen Impact.

2) Maak je carbon commitment

Om jouw voetafdruk te reduceren kies je een uitdagende én passende carbon commitment. We hebben voorbeelden van klimaatacties

3) Compenseer

Compenseer via één van de drie geselecteerde projecten goede doelen om jouw niet-vermijdbare uitstoot te compenseren.

Het begint met inzicht hebben in je eigen footprint. Kijk daarom op de website van Mijn Verborgen Impact. Ideaal om inzicht te krijgen in je huidige footprint. 

En nog belangrijker, je komt er ook meteen achter waar je het beste mee aan de slag kunt gaan als je effectief aan de slag wil gaan met verduurzaming. 

Mooie inspiratie voor je carbon commitment!

Met jouw carbon commitment reduceer je jouw CO2-voetafdruk. Ben je er nog niet uit met welke klimaatactie jij jouw footprint wilt verkleinen? Bekijk het onderstaande lijstje voor inspiratie.

 • Pak de fiets en laat die auto staan
 • Koop eindelijk eens die radiatorfolie voor achter je verwarming
 • Maak bezwaar tegen je bijdrage aan de fossiele industrie bij de Belastingdienst
 • Word lid van je lokale energiecoöperatie
 • Douche een maand lang maximaal 2 minuten per keer (of nog slimmer schaf een eerlijke douchekop aan)
 • Eet een maand lang vegetarisch of plantaardig
 • Koop een aandeel in Shell via Follow This
 • Isoleer je zolder
 • Pak de volgende vakantie de fiets of trein i.p.v. de auto of het vliegtuig
 • Word lid van een (groene) politieke partij
 • Kook een week lang met alleen seizoensgroenten uit de buurt
 • Bepaal wat er in je werk klimaatvriendelijker kan (en zorg dat het gebeurt)
 • Koop een maand lang geen nieuwe spullen, en als je koopt alleen tweedehands
 • Doe mee aan de klimaatmars op 19 juni
 • Deel elke week een artikel over het klimaat op je social media
 • Organiseer een energie masterclass op een middelbare school
 • Ga het klimaatgesprek aan met 5 mensen in je omgeving 
 • Doneer aan een organisatie die klimaatverandering tegen gaat

Heb je zo genoeg ideeën voor het reduceren van jouw eigen footprint? Deel met ons jouw carbon commitment.

Naast het maken van een carbon commitment hopen we dat minimaal 50% van de deelnemers zijn eigen jaar uitstoot ook compenseert, zodat we samen echt impact maken. Doe jij mee?

We hebben drie impactvolle projecten geselecteerd. Je kiest zelf het aantal tonnen dat je wil compenseren en je project. Je betaalt aan Cycling 4 Climate en twee weken na de Climate Classic zullen we de eindstand bekend maken en het geld naar de betreffende projecten overmaken. 

Meer bomen met Trees for All

€16 per ton CO2

Trees for All zet zich als stichting al meer dan 22 jaar in voor een bosrijke wereld. Het is de  missie van Trees for All om wereldwijd bestaand bos te herstellen en nieuwe bossen te planten.

In dit project worden bomen geplant in het Arbolivia project in Bolivia. Trees for All plant hier sinds 2008 inheemse boomsoorten. Het project helpt boeren om hun land duurzaam en klimaatvriendelijk te gebruiken. Ruim 1.100 boeren hebben zich inmiddels bij het project aangesloten.

Meer info over bomen in Bolivia

Schoon koken met biogas in India

€19 per ton CO2

FairClimateFund, een sociale onderneming, toont sinds 2009 aan dat de CO₂-markt op een eerlijke en effectieve manier ten goede kan komen aan mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Met dit biogas-project krijgen huishoudens op het platteland van India toegang tot een 100% duurzame en schone manier van koken. Koken op biogas is beter voor de gezondheid, het klimaat en milieu én bespaart huishoudens tijd en geld.

Meer info over biogas in India

 

Koop en vernietig CO2 rechten

€80 per ton CO2

Carbonkiller voert campagne om het EU emissiehandelssysteem aan te scherpen en zo het uitstoten van CO2 duurder te maken en te ontmoedigen. 

Via Carbonkiller kun jij ook CO2 rechten kopen. Deze worden dan  vernietigd en die CO2 kan dan niet meer door de industrie worden uitgestoten. Hoe meer mensen, bedrijven en organisaties CO2-rechten opkopen, hoe moeilijker het wordt voor de mega-vervuilers om nog CO2 uit te stoten. Simpel toch?

Meer info over Carbonkillers.

Actuele prijs voor CO2 in het ETS systeem vind je hier.

Jouw carbon commitment & compensatie doen

De gemaakte carbon commitments & compensaties

Carbon commitments
0
tonnen CO2 compensatie
0
NaamDeelnameCommitmentTonnen CO2 Compensatie
MarietjefietserDIt is een test